Al jaren zijn wij actief in de groenten- en fruitsector waar we mee werken aan digitalisering en automatisering. Daarin komt het wel eens voor dat je met een project bezig bent waar je graag een externe dataset aan wil toevoegen, maar deze set blijkt zelf ook nog niet volledig gestandaardiseerd te zijn. Dit gebeurde bijvoorbeeld toen we een beheersysteem voor PLU-codes aan het ontwikkelen waren. Deze "Price Look Up Codes" wilden we koppelen aan de GPC-codes, maar deze Global Product Classification Codes moesten nog met XLS-sheets worden ingelezen, dat kan handiger natuurlijk! Dus deden we Frug i Com, de beheerder van deze codes in Nederland, een voorstel om ook dit te digitaliseren. 


Global Product Classification (GPC) Codes

GPC is een wereldwijd classificatiesysteem voor producten in de meest uitgebreide zin van het woord. Deze wereldwijde standaard van productclassificering zorgt er voor dat producten op basis van bepaalde kenmerken worden ingedeeld in vaste groepen en categorieën. Het wordt  gebruikt voor allerhande logistieke, commerciële en financiële toepassingen en is een belangrijke tool voor informatie-uitwisseling.

De GPC structuur is een hiërarchie die bestaat uit 4 lagen, deze opgezet om alle producten te kunnen ordenen van hoog naar laag: 

 • Segment
  Zoals Bouwbenodigdheden, Speelgoed en Levensmiddelen>>
  • Familie
   Zoals Zoetwaren, Brood, Bereide groenten en Vers Fruit>>
   • Klasse
    Zoals Pitvruchten, Steenvruchten en Citrusvruchten>> 
    • Brick
     Zoals Mandarijnen, Citroenen en Limequats 

 Al deze onderdelen bestaan uit hun beurt natuurlijk weer uit specificaties als beschrijvingen en kenmerken. Daarnaast is er nog een breed scala aan attributen die door de gehele hiërarchie gebruikt kunnen worden zoals land van herkomst, kleur, gewicht etc.

GPC-beheersysteem

In het GPC-Admin systeem is alle data voor 2 segmenten helemaal tot onderaan de hiërarchie, de bricks en attributen te beheren. Op dit moment zijn de segmenten 50000000 en 94000000 (Levensmiddelen en Cultuurgewassen) in het systeem opgenomen. 

We ontwikkelden voor Frug-i-Com enkele custom modules voor het aanmaken van hiërarchie, het toevoegen van de Families, Klasses en Bricks met alle productinformatie die daar bij komt kijken zoals titels, afbeeldingen, beschrijvingen en definities in het Engels en Nederlands

Daarnaast is het natuurlijk van groot belang dat er heel nauwkeurig kan worden bijgehouden wie wanneer en wat er onlangs is aangepast dus dit is per item terug te zien. 

Datasharing en standaardisatie

Tot slot moet deze informatie natuurlijk gedeeld en verspreid kunnen worden. Voor de sector, en voor de globale instantie die verantwoordelijk is voor alle verschillende segmenten van de GPC codes. Hiervoor hebben we o.a. een platte widget ontwikkeld die per gebruiker geheel volgens zijn eigen stijl te implementeren is binnen zijn eigen website of applicatie. 

De kale data kan gesynchroniseerd worden middels een een REST API. 

PLU - Price Look Up - Codes

In het GPC-beheersysteem hebben we vervolgens ook een module ingebouwd om een GPC-Brick te koppelen aan bestaande PLU-codes. Deze Price Look Up -codes zijn weer een ander classificatiesysteem wat met name gebruikt wordt door supermarkten. Aan de hand van een PLU-code kan achterhaald worden om wat voor categorie (fruit, groenten) en soort (appels, wortels, slasoorten) product het gaat. Er zijn wereldwijd vastgestelde PLU-codes, maar veel supermarktketens hebben daarnaast ook nog hun eigen range aan PLU-codes voor intern gebruik. 

Nu kan ook het systeem van PLU-codes, beheerd door IFPS Global, binnenkort koppelen met het systeem van GPC om gerelateerde data op te halen en zijn we weer een stukje dichter bij de globale standaardisatie van gegevensuitwisseling binnen de AGF sector.