Dat de sierteelt handwerk is, is geen twijfel over mogelijk. Maar dat de handel in deze prachtige planten en bloemen ook veel handwerk met zich meebrengt zou in deze tijd natuurlijk absoluut niet meer hoeven.
Auditeers zag dit en zijn meteen om de tafel gaan zitten met een aantal experts uit de sector. Al snel waren plannen gemaakt om in een jaar tijd tenminste enkele van deze processen te automatiseren en standaardiseren. Waar voorheen bestellingen, transportberekeningen, kortingstarieven, voorraadbeheer en facturatie allemaal dagtaken waren, zorgen wij er voor dat dit slechts bijzaak is.

Original photo by Bram Naus

Curated Plant Marketspace

Floriux is een platform waar telers en kwekers hun handelswaar kunnen aanbieden aan hun klanten. Dit is dus geen normale webshop, want deze partijen hebben onderling diverse prijsafspraken. Daarom bepaalt de teler zélf wie hij uitnodigt voor zijn persoonlijke marketplace. De klanten zijn in dit geval meestal groothandelsorganisaties en grote retailers als tuincentra en inkooporganisaties door heel Europa. 

De kweker heeft een eenvoudig te bedienen systeem waar hij al zijn planten, specificaties, variaties en voorraden in kan voeren. Vervolgens nodigt hij zijn klanten uit en voert de prijsafspraken in die met hen zijn gemaakt. De klant heeft ten alle tijden een real-time overzicht van de beschikbare voorraden en kan direct bestellingen plaatsen volgens de hem geldende kortingstarieven. 

Vanaf dit punt verloopt het hele aministratieve proces automatisch. Van orderbevestigingen tot facturatie en fulfilmentopties. 

Ook tussen de kwekers onderling wordt er veel samengewerkt en gehandeld. Dat de ene teler een product van een andere teler onder zijn naam verkoopt is geen uitzonderlijke zaak dus het systeem werkt allerlei richtingen op.

Op dit moment draaien de eerste proeven met dit hypermoderne handelssysteem op de meest voor de hand liggende plek: Zundert, waar elk jaar het grootste bloemencorso van Nederland plaatsvindt. Dankzij Floriux kan men zich weer focussen op dit soort veel belangrijkere zaken!